Saturday, September 24, 2011

~ LEMPENG PISANG ~




Salam sume....camner ngan arinie?....semoga arinie lebih baik dr semlm kan.....aper menu minum ptg sume?....saya wat lempeng pisang jerk....ader lebih pisang emas so tringin pula nk mkn lempeng pisang....Laling pon suke lempeng pisang nie...nk tgk resepi asal kt cnie yerr resepi asal .....jom kiter tgk resepi jom....

~ LEMPENG PISANG ~
6 - 7 kpg

BHN2 :
- 6 bji pisang emas
- 2 cwn tpg gandum
- 1/2 sdu kecil baking powder
- 2 sdu besar gula
- 1/2 cwn susu cair / susu tpg 
- 1 bji telur
- 1/2 cwn air
* klau xder susu cair xper...leh gantikan ngan 1/2 cwn air 
( 1/2 cwn + 1/2 cwn = 1 cwn air )

CARA MEMBUAT :
- lecek pisang hingga separuh lumat.
- masukkn sume bhn2 & gaul rata.
- panaskan kuali, isi minyak cket & sendukkan sedikit adunan ke dlm kuali & ratakan.
- balik2 kan lempeng hingga masak @ keperangan.


Thursday, September 22, 2011

~ POPIAH AYAM ~



Salam sume.....arinie saya nk  wat popiah ayam tuk minum ptg....sebenarnyer nk wat murtabak segera.....tp daging luper pula nk beli.....daging fresh ade tp lebih suke guna daging cincang.....hehehe....nk keje senang jerk kan ....so saya tukar menu lah...wat popiah ayam....ayam ade, kulit popiah pon ade.....sayuran pon ade so bleh wat kan......klau nk tgk resepi sos bleh klik cnie yerr  sos pencicah  jom tgk resepi yukk.....

~ POPIAH AYAM ~
20 kpg

BHN2 :
- 1 ketul dada ayam ( xde pon leh guna bahagian ayam lain )
- cket taugeh
- 3 btg kacang panjang
- 1/2 bji lobak merah
- 1/2 labu bwg besar ( potong dadu )
- 1/2 bji timun
- cket kiub ayam
- lada sulah
- air tuk merebus
- cket minyak tuk menumis

CARA MEMBUAT :
- ambil dada ayam & rebus hingga empuk. tos & ketepikan.
- potong kcg pjg, lobak, timun kemudian blehlah dicelur dgn air lebihan rebus ayam td. celur sayur sekejab saja.
- kemudian bila ayam dh sejuk blehlah dicarik2 @ potong halus daging ayam tersebut.
- pnaskan minyak & tumis bwg besar hingga naik bau.
- masukkn daging ayam & sayuran td.
- kacau sekejab & masukkn cket air rebusan td dlm 1 - 2 sdu besar.
- masukkn kiub ayam sedikit saja & lada sulah.
- bila rase dh ok blehlah angkat & tggu sejuk.
- kemudian blehlah digulung kulit popiah seperti biase..


Wednesday, September 21, 2011

~ SAINUR CHOCO CUPCAKES ~


Salam sume.....arinie hujan dr pagi smpai lah mlm nie.....sejuk jerk rase....mmg sedap betul saya tido ptg td.....hehehe....kali nie saya nk share lah ....choco cupcake nie dh lama saya wat....dpt order dr kazen saya....klau xsilap bln 6 yg lepas.....hohoho....lama kan tp bru nie nk tempek kt blog....hehehe....saya mmg ambik order cupcake moist nie....org order saya akan watkan....tempahan ikut Q lah....coz saya xbrani nk ambik 1 mggu smpai 2 order kan....tkut xterbuat....yerlah saya sorg jerk yg wat sume....cume klau packing Laling tlg cket2 jerk....tlg cket2 OK.....bukan tlg byk pon.....hehehe....jom kiter layan lg yerr.....layan pic jerk tau!!!!.....nk layan cupcake xdpt....hihihi...











Tuesday, September 20, 2011

~ ALMOND COFFE COOKIES ~


Salam sume.....camner ngan arinie.....semoga arinie lebih baik dr semlm kan.....insya'allah....arinie saya nk share resepi cookies lak......biskut nie buat dh lama mase seminggu lg nk raya....tp bru nie berkesempatan nk share kt blog......resepi nie saya dpt dr buku resepi nestum.....beli nestum yg pek besar free buku resepi.....byk jugalah resepi yg kiter leh wat.....rajin xrajin jerk nk membuatnyer.....biskut nie sedap terasa kekopiannyer.....hehehe.....bg yg suka kopi mmg sedap kan...... jom kiter tgk resepinyer yukk......

~ ALMOND COFFE COOKIES ~
150 kpg ( bergantung acuan )

BHN2 :
- 1 cwn tpg naik sendri
- 1 1/2 cwn nestum original
- 1 1/2 cwn serbuk badam 
- 200 gram butter / marjerin
- 150 gram gula kaster
- 1 bji telur
- 2 camca besar nescafe dicampur dgn 2 camca besar air panas
- kacang hazel ( saya ganti dgn badam hiris )
- coklat masakan ( saya xguna sebab mlas nk cairkn coklat...hehehe...)

CARA MEMBUAT :
- ayak tpg, masukkn nestum & serbuk badam. gaul rata. ketepikan.
- putar butter & gula hingga sebati. masukkan telur & campuran nescafe. 
- kemudian masukkn tpg sedikit2 & kaup balikkan campuran tpg.
- ambil 1 camca teh adunan, bentukkan menjadi bebola kecil. letak diatas dulang pembakar yg telah dilenser.
- kemudian ratakan sedikit adunan & hias dgn kacang hazel.
- bakar dlm oven yg bersuhu 180'c selama 10 - 15 minit @ kekuningan.keluarkan dr oven & biarkan sejuk selama 20 minit.
- bila biskut dh sejuk, hias dgn kedua2 coklat masakan yg telah dicairkan. 

Saturday, September 17, 2011

~ JEMPUT PISANG ~


Salam sume.....arinie saya nk masukkn N3 jemput pisang.....jemput pisang sedap mkn panas2 ngan air teh o....kene lak cuaca hujan.....mmg best hehehe...jom kiter tgk resepi jomm....

~ JEMPUT PISANG ~
4 org

BHN2 :
- 1 cwn pisang yg dilenyek
- 1 1/2 cwn tpg gandum
- 1/2 cwn gula ( ikut suke manis )
- sedikit esen vanilla
- 1 sdu kecil baking powder
- minyak

CARA MEMBUAT :
- masukkn sume bhn2 nyer ke dlm mangkuk yg berisi pisang lenyek. kecuali minyak.
- kemudian kacau rata biar sebati.
- panaskn minyak, bila minyak dh panas bleh lah gorengkan ceduk sedikit adunan ke dlm kuali.
- goreng hingga jemput masak.

Friday, September 16, 2011

~ KUAH ASAM SHIELA RUSLY ~


Salam sume.....wah...wah....tajuk xbleh blah yerr......hehehe.....penat rasenyer coz semlm bru blk dr kg saya....mane lg klau bukan kt Muo....hehehe....bukak petiais tgk ade byk tomato, tringat lak kuah asam xder....dgn rajinnyer saya pon menyibuk kan diri kt dpur.....resepi nie sebenarnyer ambik dr Sis Shiela Rusly.....dlm ketuk2 ramadhan....klau xsilap taun lepas taun 2010.....mmg sedap cicah ngan daging, ikan, ayam bakar....jom kiter tgk resepi yukkk.......

~ KUAH ASAM SHIELA RUSLY ~
1 tupperware

BHN2 :
- 1 bji bwg besar
- 4 bji tomato
- cket air asam jawa
- gula, garam
- cket belacan ( klau suka )
- 10 bji lada api ( ikut pedas )
- 1/2 sdu kecil kerisik

CARA MEMBUAT :
- blendkan 1/2 bji bwg besar, lada api, 2 bji tomato hingga hancur.
- kemudian masukkn garam, gula, kerisik, belacan & air asam jawa.
- bila dh sebati blehlah masukkn dlm bekas
- kemudian masukkn 1/2 bji bwg besar yg telah dipotong dadu.
- masukkn 2 bji tomato juga dipotong dadu, lada api yg dihiris.
- kacau & rase....jika suke masam cket blehlah masukkn tomato dadu.
- bhn2 ikut kesesuaian citarase anda....

Monday, September 12, 2011

~ KUAH KACANG ~


Salam sume....lambat saya masukkn N3 kali nie.....hehehe ikut mood...saya nk share lah resepi kuah kacang nie....rasenyer sume dh tau nk wat camnerkn?....tp xpelah saya share gak yer....resepi nie dr MIL saya....jom tgk resepi nyer yukk....

~ KUAH KACANG ~
seisi keluarga

BHN2 :
- 150 gram kacang tanah
- 3 ulas bwg kecil
- 2 ulas bwg putih
- 1 btg serai
- 1/2 inci halia
- cket belacan
- 1 sdu besar lada blend
- minyak tuk menumis
- garam & gula melaka
- cket air asam jawa

CARA MEMBUAT :
- kacang tanah digoreng dgn minyak yg sedikit. goreng hingga keperangan. 
- bila kacang dh siap digoreng & dh sejuk blehlah diblend dgn blender kering. jgn hancur sgt yer..
- blend bwg merah, bwg putih, belacan, lada blend, serai & halia. blend hancur.
- kemudian tumiskan bhn2 yg dikisar td. tumis hingga lada masak.
- masukkn sedkit air asam jawa & gula melaka. 
- kemudian masukkn kacang tanah hancur. kacau hingga pecah minyak. masukkn garam & rase. jika dh ok blehlah tutup api.  

Sunday, September 11, 2011

~ SOS PENCICAH ~


Salam sume.....salam ari ahad....hehehe.....arinie saya nk share resepi sos pencicah nie.....sos nie pelbagai bleh di cicah....keropok lekor, popiah, kuih jemput & mcm2 lg lah...resepi nie dr mak saya lah....senang jerk asalkan Mr 'R' dtg ....hehehe....R tu Rajin lah....klau xrajin xjadi gak kn.....hehehe.....jom tgk resepi jom....

~ SOS PENCICAH ~
1 tupperware sederhana besar

BHN2 :
- 1/2 botol sos cili ( saya guna brand aminah hassan )
- 3 ulas bwg putih
- 4 bji cili merah
- cket garam & gula
- air

CARA MEMBUAT :
- blend cili merah, bwg putih hingga hancur.
- kemudian masukkn dlm periuk & masakkn atas dpur. gunakan api kecil.
- kacau lada td kemudian masukkn garam & gula. kuantiti gula ikut kemanisan anda suka.
- kemudian masukkn sos cili. kacau lg hingga lada masak.
- bila dh ok blehlah tutup api & simpan dlm bekas kedap udara. tahan berbulan2 klau disimpan dlm peti ais.

Saturday, September 10, 2011

~ SARDIN PUFF ~


Salam sume.....pagi2 dh nk masukkn N3 ek.....hehehe....ikut mase free kiter ler...kdg2 cpt...kdg2 lambat...kdg2 sampai berhari2 senyap jerk blog saya nie kan.....kt umah nie cuaca mendung jerk maybe nk ujan tp jab ade matahari....jab mendung.....jemur bju nie konpem xkering tau.....saya bru blk dr membayo maintenance umh nie.....bese ler bila dh dok umh xjejak tanah nie mmg segala mcm bil kene bayo kan....kita redha.....kite redha ....hehehe.....arinie saya nk masukkn N3 resepi sardin puff nie....senang jerk nk membuatnyer.....klau ade lebih lauk sardin semlm jgn buang....panaskn blk kemudian blehlah wat sardin puff nie tp yg penting kulit puff kene ader.....hehehe....jom tgk resepi jom....

~ SARDIN PUFF ~
2 - 3 org

BHN2 :
- 4 kpg kulit puff pastry ( saya guna brand kawan )
- 2 ekor ikan sardin yg telah dimasak serta kuahnyer cket ( klau lom msak kene msak dlulah nk sedap )
- 1 bji telur
- garfu

CARA MEMBUAT :
- lecekkn ikan sardin serta kuahnyer. lecek hingga sardin hancur.
- ambik 1 kpg kulit puff kemudian ambik 1 sdu besar sardin & letakkn di atas kulit puff td.
- kemudian lipat 2. selepas tu ambik garfu tekan2 kan dikeliling kulit puff yg telah dilipat 2 tadi.
- pukul cket telur kemudian blehlah sapukan pada atas puff sardin.
- pnaskn oven 10 minit selama 200'c.
- bila oven dh panas bleh lah dibakar sardin puff nie dgn suhu 200'c selama 20 minit @ keperangan.



nielah kulit puff yg saya guna...size kecil jerk....saya beli kt Giant . harga dlm RM4 lebih...ade 10 kpg.....


Friday, September 9, 2011

~ SAMBAL TELUR PECAH ~



Salam sume.....cuaca arinie mendung saja.....dr pg smpai ptg....penat rasenyer bila arinie kuar ngan family saya...berjalan2 cuci mata.....servis kete....nk cuci kete skali xjd lah coz ujan dh mula turun kt Pandan Jaya....blk saya wat lauk yg simple.....simple2 pon klau mkn ngan nasi panas.....ermmmm.....ummmpphhhh.....sedappppp......jom kiter layan resepi sambal telur pecah yukkk....

~ SAMBAL TELUR PECAH ~
2 org

BHN2 :
- 1 bji telur
- 3 ulas bwg kecil ( ditumbuk )
- 2 ulas bwg putih ( ditumbuk )
- cket belacan ( ditumbuk )
- garam & gula
- 1 1/2 sdu besar lada blend
- cket air asam jawa
- 1 sdu besar sos tiram
- 1/2 labu bwg besar ( dihiris )
- minyak tuk menumis

CARA MEMBUAT :
- pnaskn minyak bila dh panas blehlah menumis bhn2 tumbuk td sampai naik bau.
- masukkn lada blend, kacau hingga pecah minyak.
- pastu masukkn garam & gula.
- masukn sos tiram, air asam jawa & bwg besar.
- pastu bila dh rase sume ok blehlah pecahkn telur & kacau hingga telur sebati ngan sambal td..
- biarkn sekejab kemudian blehlah dihidang & makan...

Thursday, September 8, 2011

~ TERUNG GORENG TEPUNG ~


Salam sume.....jumper lh kite yer....arinie cuaca pnas betul....kering dh bju yg saya sidai...klau x jgn araplah nk bju2 tu kering mersik.....hehehe....arinie saya nk masukkn N3 resepi terung goreng tepung nie.....simple tp saya mkn berpinggan....hehehe....wat tuk dinner smlm tp arinie bru sempat nk share ngan korang.....xyah bebel byk jom kiter tgk resepi yukkk.....

~ TERUNG GORENG TEPUNG ~
2 org

BHN2 :
- 1 bji terung panjang
- 1 bji telur
- cket garam
- cket lada sulah
- tepung kentuky @ tempura
- minyak

CARA MEMBUAT :
- terung dipotong serong. ketebalan ikut suke yer. basuh & toskan.
- pukul telur bersama garam & lada sulah. ketepikan.
- pnaskn minyak bila dh pnas celupkn terung ke dlm telur & salutkn ngan tepung pula. tepung tu xyah dibancuh ngan air....kering camtu...
- pastu masukkn dlm kuali ..goreng hingga keemasan...buat mcm goreng pisang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...