Salam sume.....penat rasenyer bru blk dr Ampang Park.....tp tuk minum ptg arinie Cik Iyta tetap buat....kali nie Cik Iyta nk abiskn 1/2 lagi bji kelapa.....semlm dh wat kuih lompang.....arinie nk wat kuih putri ayu.....nie kuih pebret Cik Iyta ....sedap , gebu....ank dara Cik Iyta pon suke.....yg tgh tu kelapa parut dh abis, xckup pula so bedal jerklah....leh gitu!!!!.......jom kiter intai resepi yukk.....resepi asal bleh klik nie resepi asal
~ PUTRI AYU ~
40 bji
Bhn2 :
- 5 bji telur ( saiz kecil )
- 250 gram tpg gandum
- 300 gram gula
- 2 camca teh ovellate
- 1 camca teh baking powder
- 250ml santan ( 200ml santan kotal + 50ml air )
- pewarna hijau
- 2 camca teh paste pandan
- kelapa putih secukupnyer ( digaul dgn cket garam & tpg ubi )
Cara Membuat :
1) Panaskn kukusan.
2) Pukul telur, gula & ovallate hingga kembang & gebu.
3) Masukkn santan, tpg gandum, baking powder, paste pandan & pewarna. kacau lahi hingga sebati.
4) Sapukn sedikit minyak pd acuan. masukkn kelapa dibahagian bwh acuan & mampatkn.
5) Masukkn adunan & kukus 5 minit.
6) Setelah sejuk keluarkn dr acuan.
No comments:
Post a Comment