Sunday, November 27, 2011

~ DAGING MASAK MERAH ~



Salam sume.....arinie ujan pula kt tempat saya nie.....dr pg smpai tghari elok cuaca pnas....arapkan panas hingga ke petang ....rupanyer ujan ditgahari.....hehehe....ermmmm xkering lg baju baby saya bsuh nie....jd kedai bundle ler nmpak umh saya nie....hehehe....ok2....kiter citer bab len lak heh.....tuk lunch arinie saya wat daging masak merah.....sesekali tuko selera lak.....asik msak blackpepper jerk kan....sedap juga manis daging terasa sgt....papepon jom kiter tgk resepi jom......nk resepi asal kt cni yer...resepi asal.....


~ DAGING MASAK MERAH ~
2 - 3 org

BHN2 :
- 250 gram daging ( rebus & ambil air )
- 1 labu bwg besar ( dihiris )
- 2 ulas bwg putih ( tumbuk )
- 1 inci halia ( tumbuk )
- 2 sdu besar sos tiram
- 1 sdu besar licap manis
- 2 sdu besar sos tomato
- 1 sdu besar lada blend ( suka pdas bleh tambah lg )
- 1 bji lada benggala ( hiris )
- garam, minyak , gula
- 1 sdu kecil pewarna merah

CARA MEMBUAT :
- tumis bwg putih & halia. masukkn lada blend,
- kacau setelah naik minyak, masukkn sos tiram, kicap, sos tomato & pewarna merah. kacau sebati.
- kemudian masukkn daging, garam, gula & sedikit air rebusan daging tadi. gaul rata.
- kemudian masukkn bwg besar & lada benggala. bila rasa dh ok bleh tutup api..... 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...