Saturday, November 26, 2011

~ DONUT PISANG ~



Salam sume.....lamanyer saya xshare ape2kan.....bila dh masuk trimester ke 3 nie, mcm2 yg terserlah....sakit pinggang....xleh dok lama....perut pon semakin membesar....perut besar selera pon besar gak....hehehe....tuk minum ptg arinie saya wat donut....donut bukan sebarang donut tau......nie donut pisang....hehehe....ank dara yg tomeyy tu suka mkn donut nie....skali mkn abis gak 2, 3 bji....suka tgk die mkn....sayangg ank ummi!!!!.....
   xyah bebel pjg2 jom kiter tgk resepi jom......

~ DONUT PISANG ~
20 - 25 bji.....bergantung pada saiz

BHN2 :
- 250 gram tpg gandum
- 1 bji pisang berangan ( dilecek ) @ 1 sdu kecil esen pisang
- 1/2 sdu kecil yis mauripan
- 1sdu besar gula
- 1 sdu besar susu pekat
- 2 sdu besar butter / marjerin
- 1 bji telur ( pukul sedikit )
- sedikit garam
- 100 ml air suam
- gula halus / coklat cair ( utk hiasan )

CARA2 MEMBUAT :
- masukkn yis, air suam, gula, marjerin & susu kedlm bekas besar.  kacau sedikit & biarkan 10 min @ hingga berbuih2.
- masukkn tpg, garam, pisang & telur. kacau hingga adunan sebati .
- kemudian gaul dgn tgn hingga adunan jd doh. tidak melekat di mangkuk @ tgn.
- kemudian biarkan 1 jam. biarkan doh kembang sedkikit.
- pastu blehlah dibentuk @ diterap dgn acuan. biarkan naik sekali ganda.
- kemudian goreng dgn api yg perlahan.
- selepas tu bolehlah disira dgn gula @ celup dlm coklat cair.

* saya gunakan acuan coz xpndai nk wat bulat2.....hehehe....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...