Monday, October 3, 2011

~ ROTI JALA ~



Salam sume....camner anda arinie....saya cam biase tugas didapur xpernah surut.....hehehe....ptg nie saya wat roti jala....cicah ngan kuah kari ikan....sedapppp.....klau rajin blehlah menjala kan....agak2 rase malas wat lempeng jerklah.....hihihi....ok xyah tulis byk jom kiter tgk resepi yukkk....resepi asal klik cnie yer..resepi asal


~ ROTI JALA ~
10 - 15 org

BHN2 :
- 450 gram tpg gandum
- 1 sdu teh garam
- 1/2 sdu teh serbuk kunyit
- 450 ml susu segar
- 3 bji telur ( pukul sedikit )
- 450 ml air
- 2 sdu besar butter cair
- minyak tuk melenser
- acuan roti jala

CARA MEMBUAT :
- ayak tpg, garam, serbuk kunyit ke dlm mangkuk besar. 
- buatkan lubang di tengahnyer, tuangkan susu, telur, 1/2 air & 1/2 butter cair. gunakan pemutar belon tuk membancuh.
- masukkn baki air & butter hingga adunan tidak bergentel. tapis dgn penapis halus.
- ketepikan adunan selama 20 - 30 minit.
- pnaskan kuali & lenserkan dgn minyak. kacau adunan & isikan 80ml adunan ke dlm acuan roti jala. bermula dgn bulatan luar , pusingkan acuan kira2 6 - 8 cm. terus pusing dlm bulatan. biar masak jgn terbalikkan.
- angkat & lipat roti dlm bentuk segitiga / gulung.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...