Friday, August 12, 2011

~ AYAM MADU ~



Salam sume.......penatnyer Cik Iyta arinie.....pas buka terus siapkn Ayam Madu nie.....1st time Cik Iyta masak ayam madu.......selama nie tau makan jerk.....hehehe.....resepi nie Cik Iyta dpt dr Myresipi.....klau nk tgk resepi asal bleh klik cni yer...resepi asal.......xyah citer pjg....Cik Iyta pon penat tahap gaban nie, jom kiter tgk resepi nyer yukk.....

~ AYAM MADU ~
2 - 4 org

BHN2 :
- 1/2 ekor ayam
- garam
- serbuk kunyit
- 1 sdu besar rempah kari
- 4 ulas bwg putih ( ditumbuk )
- 1 inci halia ( ditumbuk )
- 1 bji bwg besar ( dihiris )
- 2 sdu besar lada blend
- 3 sdu besar madu
- 1 sdu besar gula merah
- 3 sdu besar tomato puree
- air

CARA MEMBUAT :
- potong ayam ikut suka. perapkan ayam dgn bhn bwg putih, halia, garam, serbuk kunyit & rempah kari. perap 1/2 jam.
- ketuk2 ayam utk asingkan bhn perapan . simpan lebihan bhn perapan utk dijadikan kuah. goreng ayam hingga masak. ketepikan.
- panaskan minyak, goreng bwg besar hingga layu. masukkn lebihan bhn perapan tadi & lada blend. tumis hingga terbit minyak.
- kemudian masukkn tomato puree, madu, gula merah, garam & air. kuantiti air bergantung pd anda yer....
- kacau hingga kuah masak. kemudian blehlah masukkn ayam yg telah digoreng tadi.
- hias dgn bwg goreng & daun sup....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...