Tuesday, August 9, 2011

~ KUAH KICAP LADA ~


Salam sume....berjumpa lg kiter di bulan Ramadhan nie......kali nie Cik Iyta nk share resepi kuah kicap lada.....resepi nie dr mak Cik Iyta tau.....org Johor mmg terkenal ngan kuah kicap nie.....sedap di mkn ngan mee sup, soto, sebagai pencicah pisang goreng, keledek, sukun, tauhu goreng atau tempe goreng....sgt2 sedappp......weeeee.........oklah jom kiter tgk aper resepinyer yer.....yukkkk.....

~ KUAH KICAP LADA ~

Bhn2: 
- 12 bji lada api ( Cik Iyta gunakan lada api thai )
- 2 biji bwg kecil
- 3 biji bwg putih
- kicap manis
- sedikit air panas @ air suam ( utk cairkan gula )
- 1/2 sdu besar gula
- 4 bji limau kasturi @ limau sambal
- sedikit minyak

Cara Membuat :
- panaskan minyak dlm kuali. setelah panas,maukkn bwg putih & bwg kecil. goreng sekejab & balik - balikan.angkat & ketepikan.
- dlm kuali yg sama, gorengkan lada api td. sama mcm bwg td goreng sekejab pastu angkat.
- kemudian tumbuk bwg putih, bwg kecil & lada api hingga hancur. selepas tu masukkn dlm mangkuk.
- masukkn sedikit air panas @ air suam ke dlm mangkuk td. masukkn gula. kacau hingga gula hancur.
- masukkn kicap manis. kuantiti kicap bergantung pd anda yer....byk kicap, byklah kuahnyer.
- ambil tapis kemudian perahkan limau kasturi ke dlm mangkuk.
- kemudian kacau & rasa. jika suka manis blehlah tambah gula lg....kemudian bleh simpan dlm peti ais....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...