Friday, September 16, 2011

~ KUAH ASAM SHIELA RUSLY ~


Salam sume.....wah...wah....tajuk xbleh blah yerr......hehehe.....penat rasenyer coz semlm bru blk dr kg saya....mane lg klau bukan kt Muo....hehehe....bukak petiais tgk ade byk tomato, tringat lak kuah asam xder....dgn rajinnyer saya pon menyibuk kan diri kt dpur.....resepi nie sebenarnyer ambik dr Sis Shiela Rusly.....dlm ketuk2 ramadhan....klau xsilap taun lepas taun 2010.....mmg sedap cicah ngan daging, ikan, ayam bakar....jom kiter tgk resepi yukkk.......

~ KUAH ASAM SHIELA RUSLY ~
1 tupperware

BHN2 :
- 1 bji bwg besar
- 4 bji tomato
- cket air asam jawa
- gula, garam
- cket belacan ( klau suka )
- 10 bji lada api ( ikut pedas )
- 1/2 sdu kecil kerisik

CARA MEMBUAT :
- blendkan 1/2 bji bwg besar, lada api, 2 bji tomato hingga hancur.
- kemudian masukkn garam, gula, kerisik, belacan & air asam jawa.
- bila dh sebati blehlah masukkn dlm bekas
- kemudian masukkn 1/2 bji bwg besar yg telah dipotong dadu.
- masukkn 2 bji tomato juga dipotong dadu, lada api yg dihiris.
- kacau & rase....jika suke masam cket blehlah masukkn tomato dadu.
- bhn2 ikut kesesuaian citarase anda....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...