Thursday, September 22, 2011

~ POPIAH AYAM ~



Salam sume.....arinie saya nk  wat popiah ayam tuk minum ptg....sebenarnyer nk wat murtabak segera.....tp daging luper pula nk beli.....daging fresh ade tp lebih suke guna daging cincang.....hehehe....nk keje senang jerk kan ....so saya tukar menu lah...wat popiah ayam....ayam ade, kulit popiah pon ade.....sayuran pon ade so bleh wat kan......klau nk tgk resepi sos bleh klik cnie yerr  sos pencicah  jom tgk resepi yukk.....

~ POPIAH AYAM ~
20 kpg

BHN2 :
- 1 ketul dada ayam ( xde pon leh guna bahagian ayam lain )
- cket taugeh
- 3 btg kacang panjang
- 1/2 bji lobak merah
- 1/2 labu bwg besar ( potong dadu )
- 1/2 bji timun
- cket kiub ayam
- lada sulah
- air tuk merebus
- cket minyak tuk menumis

CARA MEMBUAT :
- ambil dada ayam & rebus hingga empuk. tos & ketepikan.
- potong kcg pjg, lobak, timun kemudian blehlah dicelur dgn air lebihan rebus ayam td. celur sayur sekejab saja.
- kemudian bila ayam dh sejuk blehlah dicarik2 @ potong halus daging ayam tersebut.
- pnaskan minyak & tumis bwg besar hingga naik bau.
- masukkn daging ayam & sayuran td.
- kacau sekejab & masukkn cket air rebusan td dlm 1 - 2 sdu besar.
- masukkn kiub ayam sedikit saja & lada sulah.
- bila rase dh ok blehlah angkat & tggu sejuk.
- kemudian blehlah digulung kulit popiah seperti biase..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...