Tuesday, April 19, 2011

~ APAM GULA HANGUS ~



Hahhh......ptg selasa nie Cik Iyta wat apam gula hangus....Cik Iyta wat separuh adunan dpt 10 bji jerk....adooiiaiii xckup pula...resepi nie Cik Iyta dpt dr sini www.myresipi.com......xper kiter skodeng resepi yuk.....

~ APAM GULA HANGUS ~
25 bji

Bhn2 :
- 2 bji telur
- 1 cwn gula pasir
- 1 cwn air
- 1/2 cwn minyak masak
- 2 sdu besar marjerin
- 2 sdu besar susu pekat
- 1 sdu teh soda bikarbonat
- 1 1/2 cwn tpg gandum

Cara Membuat :
1) Gula dihanguskn dlu. bila gula dh perang masukkn 1 cwn air. kacau hingga gula cair, tutup api. sejukkn.
2) Masukkn susu, telur, minyak & marjerin ke dlm blender. blend dlm anggaran 3 minit.
3) Masukkn gula hangus yg telah disejukkn bersama2 soda bikarbonat & kisarkn lg dlm 8 minit.
4) Last, masukkn tepung & kisarkn hingga sebati.
5) Kemudian masukkn dlm acuan. acuan tu lenserkn dgn marjerin dlu yer...
6) Bila kukusan dh didih , kukus dlm 15 minit dgn api sederhana....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...