~ APAM GULA HANGUS ~
25 bji
Bhn2 :
- 2 bji telur
- 1 cwn gula pasir
- 1 cwn air
- 1/2 cwn minyak masak
- 2 sdu besar marjerin
- 2 sdu besar susu pekat
- 1 sdu teh soda bikarbonat
- 1 1/2 cwn tpg gandum
Cara Membuat :
1) Gula dihanguskn dlu. bila gula dh perang masukkn 1 cwn air. kacau hingga gula cair, tutup api. sejukkn.
2) Masukkn susu, telur, minyak & marjerin ke dlm blender. blend dlm anggaran 3 minit.
3) Masukkn gula hangus yg telah disejukkn bersama2 soda bikarbonat & kisarkn lg dlm 8 minit.
4) Last, masukkn tepung & kisarkn hingga sebati.
5) Kemudian masukkn dlm acuan. acuan tu lenserkn dgn marjerin dlu yer...
6) Bila kukusan dh didih , kukus dlm 15 minit dgn api sederhana....
No comments:
Post a Comment