Monday, April 25, 2011

~ KEK PISANG ~


Untuk minum ptg isnin nie Cik Iyta wat kek pisang.....resepi nie Cik Iyta dh lama salin dh dkat 1 taun lbih.....hahh.....lama x???......lama kn....klau bersalin baby dh umo setaun lebih.....hehehe.....bru arinie terbuka ati nie nk wat kek pisang......sedap,gebu,lembut sume aderlah.....resepi asal bleh tgk kt cni Kek Pisang - Yani  
sedapnyer minum sambil hirup air teh O.....sedappkann!!!!.....jom kiter intai resepi yer....

~ KEK PISANG ~
20cm ( saiz loyang yer )

Bhn2 :
- 2 bji pisang
- 140 gram butter
- 120 gram gula
- 2 bji telur
- 1 sdu kecil esen vanilla
- 2 sdu besar fresh cream
- 1 sdu besar jus lemon
- 200 gram tpg gandum
- 1 sdu kecil soda bikarbonat
- 1 sdu kecil baking powder

Cara Membuat :
1) Pukul butter & gula hingga kembang.
2) Asingkan putih telur & kuning telur
3) Pukul telur putih hingga kembang. kemudian masukkn dlm adunan butter. kacau sebati
4) Ayak tpg, soda bikarbonat & baking powder kemudian masukkn dlm mangkuk mixer. mix kan lagi.
5) Masukkn pisang yg telah dilenyek & esen vanilla ke dlm adunan. kacau lagi. 
6) Campurkan jus lemon & fresh cream. kemudian masukkn juga dlm adunan. kacau lagi.
7) Akhir skali masukkn kuning telur & kacau hingga sebati.
8) Masukkn dlm loyang & bakar 160'c selama 35 - 40 minit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...