Monday, April 25, 2011

~ IKAN BILIS TUMBUK ~



Salam......kejab jerk kan dh ari isnin......Cik Iyta mcm biase dgn rutin harian, arinie Cik Iyta off dlu puasa.....hehehe letih rase berpuasa nie....nk wat keje pon xbersemangat jerk......semlm Cik Iyta tgk Mentor...wahhhhhh mmg Salma terbaikkkkkk!!!!!!!...........suke ngan suara die mase nyanyi lagu Jeritan Batinku......
Arinie Cik Iyta nk upload resepi Ikan Bilis Tumbuk......sedap tau nk sedap letak belimbing buluh....tp disebabkan umah Cik Iyta xder buah belimbing tu so nmpak kosong cketlah......resepi dr mak Cik Iyta....klau ank dara Cik Iyta mkn meratah jerk lauk nie......jom kiter intai2 resepi yukk...

~ IKAN BILIS TUMBUK ~
3 org


Bhn2 :
- 3 jemput ikan bilis
- 1 bji kentang
- 1/2 labu bwg besar ( hiris )
- 2 ulas bwg kecil
- 2 ulas bwg putih
- 1/2 inci belacan
- 1 sdu  besar lada blend
- 3 bji cili padi ( klau suke pedas bleh tambah lg )
- garam & aji ( xnk letak aji pon xper )
- minyak masak
- belimbing buluh ( klau ade, umah Cik Iyta xder so xletak lah yer )

Cara Membuat :
1) Kopek kentang & potong  kecik2. pastu panaskn minyak gorengkn kentang hingga keperangan, tutup api. ketepikan.
2) Tumbuk bwg putih, bwg kecik, lada api & belacan hingga hancur. masukkn ikan bilis & tumbuk jgn hancur yer. biar kasar2 cket ikan bilis tu.
3) Panaskan minyak yg lebih goreng kentang td. tumiskan bhn2 tumbuk td. goreng ikan bilis nie kene minyak byk yer.....
4) Masukkn lada  blend. kacau lagi hingga ikan bilis tu 1/2 masak.
5) Kemudian masukkn bwg besar. klau ade belimbing buluh masukkn skali. kacau lagi.
6) Masukkn garam, aji & kentang. kemudian rase kalau dh ok tggu ikan bilis garing cket bru tutup api.
7) selepas tu tapiskan minyak.....klau Cik Iyta nk tapiskn minyak mcm yg dlm pic bwh nie....dh sejuk bleh letak lam pinggan......


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...