Thursday, April 28, 2011

~ KETAM BAKAR REMPAH ~


Hahhhh......tuk mlm nie dinner Cik Iyta masak tumis bayam & ketam bakar rempah.....ermmmm......bila bakar tu diaaaa!!!!!.......abis bau 1 umah....ank dara Cik Iyta yg tomeyyy tu ckp "ermmm....dapnyer bau mi"...hehehe suke Cik Iyta bila ank ckp camtu.....hihihi.....oklah2....xyah dok potpet2 jom kiter tgk resepi ketam bakar rempah nie yukkk.....

~ KETAM BAKAR REMPAH ~

Bhn2 :
- 3 ekor ketam sederhana besar ( dibersihkan )
- 1/2 labu bwg besar *
- 5 ulas bwg putih *
- 1/2 sdu kecil lada hitam ( yg bji2 ) *
- 1/2 sdu kecil jintan manis *
- 1/2 sdu kecil jintan putih *
- 1 sdu besar lada blend *
- 1 inci halia *
- 2 btg serai ( potong2 ) *
- 1/2 sdu besar rempah kari *
- garam & aji      
- aluminium foil
- daun kunyit @ daun limau purut @ daun kari ( nk letak sume daun pon bleh )

Cara Membuat :
1) Blendkan bhn2 yg bertanda *. bila blend jgn masukkn air byk yer ...memadai bhn2 tu boleh blend saja.
2) Blend sampai sume bhn hancur. kemudian masukkn dlm mangkuk.
3) Ambil ketam campurkn dlm mangkuk yg berisi bhn blend td. masukkn garam & aji. kemudian perap hingga 1/2 jam @ lebih pon xper lg sedap.
4) Bila nk bakar, bentangkn sekeping aluminium foil atas tray oven.
5) Kemudian letakkn ketam di atas aluminium foil. letak skali dgn rempah2 nyer....air xyah coz ketam nie akn kuar air sndri.
6) Pastu letakkn daun kunyit @ daun kari @ daun limau purut atas ketam tu.
7) Lipat aluminium tu supaya rempah2 tu xkuar.
8) Bakar rak paling atas dgn suhu 180'c selama 30 - 40 minit.

Cik Iyta bungkus mcm nie....nie dh siap masak dh....jom mkn...hehehe...

* klau nk bakar atas dpur gas pon bleh.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...