Friday, April 22, 2011

~ SUP AYAM ~



Arinie tuk mkn tengahri, Cik Iyta wat sup ayam......sume suke ngan sup ayam kn.....resepi nie Cik Iyta dpt dr www.myresipi.com . sedap juga sup ayam nie cume cara2 nyer agak leceh cket....jom kiter intai resepinyer....

SUP AYAM ~
4 org

Bhn2 :
- 8 ketul ayam ( ikut suke )
- 1/2 labu bwg besar
- 2 ulas bwg putih
- 1/2 inci halia
- 1 btg kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang 
- 1 mangkuk air panas bru masak
- 1/2 btg lobak
- 1 bji kentang
- lada sulah, 
-garam, ajinamoto, stok ayam 
- daun sup, daun bwg & bwg goreng

Cara Membuat :
1) Rendam rempah dlm air pnas. biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah. air simpan yer.
2) Bwg besar & bwg putih ditumbuk halus. halia diketuk cket. lobak potong bulat2 & kentang potong 6.
3) Panaskn minyak & tumis bwg yg ditumbuk td hingga naik bau.
kemudian masukkn rempah & halia. tumis sebentar.
4) Masukkn ayam & gaulkan supaya bercampur dgn rempah yg ditumis. biarkan 10 minit.
5) Masukkn air rendaman rempah & tambah 1 mangkuk air lg. jika suka kuah byk bleh tambah air lagi yer.
6) Biar sup mendidih. masukkn kentang & lobak. bila ayam dh empuk masukkn stok ayam, garam, aji & lada sulah.
7) Dh siap tutup api, masukkn daun sup, daun bwg & bwg goreng. tutup periuk rapat2 selama 20 minit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...